Voor de juf of meester

U bevind zich hier op het leerkrachtgedeelte van deze website.  U leest hier onder andere hoe wordt aangesloten op de beginsituatie van de kinderen, met welk kerndoel er gewerkt wordt voor beeldende vorming en hoe er cultuurbegrip en beeldvaardigheid ontwikkelt wordt bij uw leerlingen met behulp van de opdrachten.  Deze website is ontworpen als digitaal leermiddel voor kunstbeschouwen. Doormiddel van de opdrachten leren de kinderen zelfstandig op een bepaalde manier naar kunst te kijken.

* Werkblad beeldbeschouwen

Beginsituatie
Als de kinderen nog niet of nauwelijks gewerkt hebben met een website, zal deze opdracht toch weinig problemen opleveren. Deze website is gemaakt voor de bovenbouw, en is ook aangepast aan het niveau (denk aan vraagstelling en beeldaspecten). De vragen die gesteld worden bij de beschouwingsopdrachten passen goed bij de leeftijdsgroep en worden voldoende ondersteunt met beeldmateriaal. De kinderen zijn vooral bezig met kleur, vorm, emoties en eigen interpretaties. Er zijn verschillende soorten vragen waardoor de opdrachten prikkelend blijven voor de kinderen.  De kinderen leren deze les actief naar een beeld te kijken en er vragen over te beantwoorden op een antwoordenblad. Dit is iets wat ze wel al eens gedaan hebben. De vragen die gesteld worden zijn zo geformuleerd, dat het toch een uitdaging blijft.

Kerndoel 56
Deze website sluit goed aan op kerndoel 56: beschouwen. De kinderen leren via de opdrachten bewust te kijken naar een foto, tekening, schilderij of beeld en hierbij gerichte vragen te beantwoorden.
De vraagstelling is zo geformuleerd, dat er van de kinderen verwacht wordt dat ze alle belangrijke informatie uit de afbeelding op kunnen nemen. Tevens leren ze hun eigen mening te vormen over een bepaald kunstwerk.

Het vakconcept
Het vakconcept van beeldende vorming is goed te herkennen op deze website. Drie hoofdbegrippen staan centraal binnen het vakconcept, namelijk: het vegroten van beeldvaardigheid, het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen en ten slotte het vergroten van cultuurbegrip. Hieronder worden de twee belangrijkste begrippen bij het beeldbeschouwen toegelicht.

Het vergroten van beeldvaardigheid
Waar het bij dit leermiddel allemaal om draait is beeldbeschouwing. De kinderen leren op een bewuste manier naar werken van kunstenaren te kijken om er relevante informatie uit te halen of om er een mening bij te vormen. Het beeldmateriaal dat gekozen is op deze website zorgt ervoor dat kinderen moeten reflecteren op gevarieerde beelden waardoor ze op verschillende manieren naar beelden leren te kijken. Ze kijken niet alleen naar wat er geschilderd/getekend is, ze kijken ook naar de vorm en het kleurgebruik. Verder denken ze na over de bedoeling van de kunstenaar en over hun eigen kijk op het werk. Dit alles zorgt ervoor dat de beeldvaardigheid wordt vergroot.

Het vergroten van cultuurbegrip
Om te begrijpen wat de kunstenaar met het werk bedoelt, is een context onmisbaar. De kinderen moeten zich helemaal inleven in de rol van de kunstenaar en het werk, om de intenties door te krijgen. Veel van de gestelde vragen bij de opdrachten zijn meningsvragen. De kinderen leren zo waardering te ontwikkelen voor kunst en cultuur.
Doordat de kinderen leren kijken, vergelijken en hun mening leren geven, krijgen ze informatie over het gemaakte werk. Deze informatie kunnen ze later toepassen wanneer zij zelf aan het vormgeven zijn. Het zorgt dus tevens voor een stukje inspiratie. 

De vakdidactiek
De kinderen zijn in het 'aan de slag' onderdeel constant bezig met het beschouwen van het werk van Keith Haring. Door het beschouwen kunnen de kinderen (indirect) de beeldaspecten herkennen en ze leren betekenis te geven aan het werk. Bij beschouwing onderzoeken ze wat er te zien is op gebied van vorm, materiaal en de betekenis. Deze informatie kunnen ze gebruiken bij het beantwoorden van de vragen. Bij het maken van de opdrachten doen de kinderen onderzoek naar de bedoeling van de kunstenaar en leren ze hoe ze moeten beeldbeschouwen. De kinderen zijn het hele proces bezig met reflectie. Reflectie op de kunstenaar en zijn werken, maar ook zelfreflectie.

Picture
Paragraph.

Leerlijn beschouwen
Deze website is bestemd voor de bovenbouw en we hebben ervoor gezorgd dat deze site goed aansluit op de leerlijn beschouwen.  De kinderen bekijken de kunstwerken van Keith Haring vanuit verschillende perspectieven, namelijk vanuit de kunstenaar en vanuit zichzelf. In de bovenbouw komen de echte meningsvragen sterk naar voren. Ze leren kijken en reflecteren aan de hand van beeldmateriaal. De vragen bieden hierbij ondersteuning. Tevens sluit deze kunst goed aan op de belevingswereld van de kinderen. De werken zijn vrij eenvoudig weergegeven met weinig details, prima geschikt voor de bovenbouw. De werken kunnen vanuit verschillende beeldaspecten bekeken worden, denk hierbij aan kleur, vorm, ruimte en compositie. Dit is iets wat in de bovenbouw steeds meer aan bod komt. Je beschouwt nu op hoger niveau met ander beeldmateriaal en andere vragen.